Beauceron / Berger de Beauce
- Greutate27 - 40 kg
- Inaltime61 - 70 cm
- Origine Franta,
Istoric rasa Este o rasa veche franceza. Stramosul acestui caine este Ciobanescul Persan adus de romani in Galia in secolul al XIII-lea. Rasa s-a imbunatatit prin incrucisarea cainilor indigeni cu cainele Deer Hound adus din Anglia. Initial s-a numit "caine de campie" si numai in anul 1863 a capatat numele de Beauceron la prima expozitie canina de la Paris. Este inrudit cu Briardul, ambele rase pazind turmele franceze. In secolul al XIX-lea varietatea cu par scurt a fost numita Beauceron, iar cea cu parul lung a ramas Briard. Il gasim preponderent in Franta si recent si in alte zone din Europa si America de Nord.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, solid, rustic, puternic, cu corpul bine construit si musculos, cu pieptul dezvoltat. Capul este lung, proportional fata de corp, cu linii armonioase, cu ochii usor ovali, inchisi la culoare, blanzi si inteligenti si cu un nas negru. Urechile sunt scurte, prinse sus si in mod natural lasate sau taiate pentru a sta ridicate. Coada lunga formeaza la varf un usor carlig. Blana este deasa, dubla cu un par exterior scurt, gros, aspru, bine lipit de corp. Este mai scurt pe cap. Are culoare neagra cu pete maronii si se numeste bicolor sau "bas rouge" si cu zone de gri in cromatica blanii numindu-se arlechin. Standardul rasei cere pinteni dubli pe fiecare din membrele superioare.
Personalitate Este inteligent, disciplinat, deosebit de ascultator, foarte activ si curajos, dar nervos si destul de agresiv. Este foarte atasat si credincios stapanului, iubeste copiii. Are o exceptionala rezistenta care-i permite sa parcurga pana la 80 km pe zi fara sa para obosit.
Ingrijire Blana nu necesita prea multa ingrijire. Periajul se face mai des doar in perioada de naparlire
Conditii de viata Are nevoie de multe miscare, activitate, de un stapan cu experienta in cresterea cainilor si care sa isi rezerve timp pentru plimbari lungi, dresaj.
Dresaj Sunt relativ usor de dresat pentru ca doresc sa faca pe plac stapanului, sunt muncitori si rezistenti. Trebuie invatat de mic sa vina in contact cu diferite persoane, animale si sa aiba un contact strans cu stapanul. In caz contrar poate deveni agresiv, nervos. Necesita socializare si dresaj adecvat pentru ca latura agresiva specifica acestei rase (poate musca pe neasteptate) sa fie controlata.
Utilitate Cu comportamentul lui neinfricat, temerar este un foarte bun paznic al turmelor de animale si al locuintei. Este un bun caine de aparare. Mai este folosit de politie si armata pe post de caine utilitar. In timpul celor doua razboaie mondiale a fost folosit la transportul centurilor cu munitie la trupele de pe front.