Ciobanesc de Appenzell / Appenzeller Sennenhund
- Greutate22 - 25 kg
- Inaltime48 - 58 cm
- Origine Elvetia,
Istoric rasa Aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea cainior locali cu rasele de Mastiffi aduse in Elvetia de catre romani. Prin aceste incrucisari s-au obtinut patru rase de caini. Ciobanescul de Appenzell este una din aceste rase si s-a dezvoltat in vaile cantonului Appenzell, de unde ii vine si numele.
Descriere Fizica Este un caine de talie medie, bine proportionat, de forma patratica, musculos. Capul este proportional cu corpul, cu un bot drept si puternic. Ochii sunt mici, migdalati, putin oblici, caprui inchis. Urechile sunt prinse sus, de marime medie, triughiulare si lasate. Coada prinsa destul de sus, este de lungime medie, stufoasa si este purtata sub forma de inel pe spate. Blana are un par scurt, aspru, des, drept, lucios, bine lipit de corp. Culoarea de baza este negru sau maro cu pete albe sau ruginii simetrice.
Personalitate Este un caine vioi, inteligent, foarte activ, curajos, sigur pe sine, rezistent, ii place sa latre. Aparator fidel si incoruptibil al familiei, se ataseaza mai ales de o persoana. Accepta cu placere copiii daca a fost bine crescut. Socializat de mic cu alte animale si alti cainii nu are probleme cu ei. Este suspicios si prevazator cu strainii.
Ingrijire Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire. Un periaj ocazional si mai frecvent in perioada de naparlire este suficient.
Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii. Se simte bine in aer liber langa un stapan activ. Ii place sa faca multa miscare de aceea este recomandat sa fie tinut la case cu mult spatiu, ferme. Este foarte legat de teritoriul lui si de familie. Are nevoie de activitate, dresaj si socializare.
Dresaj Este un caine usor de dresat pentru ca este inteligent si ii place sa fie ocupat. Dresajul trebuie sa fie echilibrat, consecvent. Ii place sa aiba activitate, participa cu placere la concursurile de agilitate si flyball.
Utilitate In trecut a fost folosit la paza si manatul cirezilor. Astazi este folosit la paza locuintelor, fermelor, la cautarea oamenilor surprinsi de avalansa sau ca animal de companie.