Mastiff de Napoli
- Greutate50 - 69 kg
- Inaltime60 - 75 cm
- Origine Italia,
Istoric rasa Este una din cele mai vechi rase din lume. A fost rasa preferata a lui Alexandru cel Mare si este urmas al cainilor de razboi tip Mastiff, folositi de catre romani si in Orientul Mijlociu. In ciuda vechimii, rasa a fost recunoscuta abia dupa al doilea razboi mondial. In America de Nord exemplare ale acestei rase au ajuns dupa 1970.
Descriere Fizica Este un caine de talie mare, masiv, viguros, bine construit, cu un corp puternic, musculos. Are un cap mare, patrat, cu fruntea plata si ridata, cu un bot scurt, lat cu un nas mare si negru si buze groase care fac ca partea anterioara a gurii sa aiba forma unei litere V intoarse. Capul este acoperit de falduri de piele lasate leteral pana la mijlocul gatului. Are ochii adanciti in orbite, cu pleoape atarnande si de culoare inchisa. Urechile sunt de marime medie, ascutite si atarnate natural. Coada este lata la baza, conica, de marime medie. Blana este foarte subtire si are un par des, scurt, aspru, stralucitor. Pot fi de culoare albastru-gri, gri, negru, maro sau roscat. Poate avea pete alb pe piept si pe picioare.
Personalitate Este un caine atent, linistit, curajos, inteligent, echilibrat, agresiv. Nu prea latra. Sunt toleranti cu copiii, chiar iubitori daca nu-i sacaie. Este protector, tandru chiar cu stapanul. Are tendinte de dominare asupra altor caini, iar alte animale le accepta daca a fost socializat cu ele de mic.
Ingrijire Blana trebuie curatata de parul mort in perioada de naparlire. Pliurile de pe fata trebuie curatate periodic cu o solutie speciala pentru a nu se infecta. De asemenea, in pielea din jurul gurii pot ramane resturi de mancare, de aceea trebuie curatata zilnic. Nu trebuie tinuti in soare un timp indelungat.
Conditii de viata Este un caine mare, de aceea are nevoie de spatiu de miscare. Se poate acomoda si intr-un apartament pentru ca are un nivel scazut de activite, dar trebuie tinut cont de marimea lui. Se recomanda sa fie un stapan cu experienta in cresterea cainilor.
Dresaj Acest caine nu este foarte dificil de dresat dar totusi este recomandat ca dresajul sa fie facut de o persoana cu experienta. Are nevoie de un dresaj bland, echilibrat, consecvent, cu rabdare. Cat sunt mici nu trebuie lasati sa faca mult efort, sa-si consume energia intr-un ritm prea mare. Ajuns la maturitate, nu simte nevoia sa faca prea multa miscare.
Utilitate Este un bun caine de paza si protectie.